O rotačních nástrojích

Historie stomatologických rotačních nástrojů

Zubní vrtačka
Dnešní praktická stomatologie se primárně provádí pomocí řady sofistikovaných stomatologických nástrojů. Vždy tomu tak nebylo a proto si můžeme v krátkém ohledu podívat na vývoj od historických nástrojů po současnost.

Jedním z hlavních stomatologických nástrojů je vrtačka. První vrtačka se objevila v roce 7000 před naším letopočtem a byla vynálezem civilizace v údolí Indus. Jednalo o příďový vrtačku, věří se, že ji provozovali zkušení řemeslníci při výrobě korálků a šperků. Dalším krokem ve vývoji zubních vrtaček byly mechanické ruční vrtačky, které však byly poměrně pomalé. První mechanický stroj poháněný nohou byl vyroben Johnem Greenwoodem v roce 1790. Byl inspirován kolovrátkem poháněným nohou. Mechanickou nožní vrtačku vynalezl v roce 1864 britský zubař George Fellows Harrington. Toto zařízení bylo mnohem rychlejší než ruční vrtačky, ale také způsobovalo značný hluk. Americký zubař George F. Green vynalezl v roce 1868 pneumatickou zubní vrtačku. Byla napájena pedály ovládanými měchy. Vrták s pedálovým pohonem se objevil v roce 1871 a byl vynálezem Jamese B. Morrisona. George F. Green také vynalezl a patentoval první elektrickou zubní vrtačku v roce 1875, která znamenala revoluci ve stomatologii. Elektrické zubní vrtačky byly časem vylepšeny a do roku 1914 mohly dosáhnout rychlosti až 3000 ot / min. John Patrick Walsh, se členy personálu Dominion Physical Laboratory (DPL) ve Wellingtonu na Novém Zélandu, vynalezl předchůdce moderní ruční zubní vrtačky se vzduchovou turbínou v roce 1949. Moderní zubní vrtačky, založené na tomto vynálezu, mohou dosahovat až 800 000 ot / min , i když nejčastěji mají až 400 000 ot./min. V těchto turbínkách se používají zubní vrtáčky, které jsou vyrobeny z karbidu wolframu nebo diamantu.

Zubní vrtačky nejsou jedinými nástroji používanými ve stomatologii. Zubní pátradlo nebo další sondy se používají k detekci a ověření v hůře přístupných místech. Nejčastěji se používá takzvaná sonda č. 23, známá také jako pastýřský háček. Periodontální sonda vypadá jako zubařská sonda, ale její konec je na konci značený a otupený (s kuličkou). Používá se k měření hloubky paradontální kapsy kolem zubu za účelem zjištění zdravotního stavu parodontu.

Nástroje pro extrakci zubů se používaly od 14. století, kdy Guy de Chauliac vynalezl zubního pelikána, který se používal až do 18. století. Byl nahrazen zubním klíčem. Není známo, kdo jej vynalezl, ale poprvé se objevil kolem roku 1730. Často způsoboval lámání zubů, způsoboval zlomeniny čelistí a poškození měkkých tkání. Dentální klíč se používal až do 20. století, kdy jej nahradily moderní kleště, které se používají dodnes společně s extrakčními pákami a dalšími pomůckami.

Related posts